Man skall som hantverkare alltid sträva efter att göra sitt jobb så bra och nogrannt man bara kan. Plattorna skall sitta rakt, fogar skall följa varandra och avståndet mellan fogarna skall vara 3 mm om det nu är 3 mm man jobbar efter. Dock kan det hända att en platta kommer lite snett, det kan hända att man måste jämka med någon fog för att få ihop plattsättningen till exempel ovanför en dörr. Huvudsaken är att dessa mindre fel inte uppstår där det är synligt, oftast döljer fogen mindre fadäser. Således kan detta accepteras, och ingen skugga skall falla över plattsättaren, då han inte är mer än människa.
Det finns ingenting som kan dölja en dåligt utförd fogning, och alltför ofta ser man det. Det kan vara på offentliga miljöer likväl som på påkostade badrum. Som alla blir man yrkesskadad, jag granskar omedvetet allt som har med kakel och klinkers att göra.
Här vill jag försöka att förmedla vikten av att fogningen blir lyckad. jag kommer inte lyckas med bedriften att lära någon hur man fogar snyggt, då detta är något man sakta med säkert övar upp genom åren. Vi kan visa med bilder hur en fogning kan gå till, och vilka verktyg man kan komma att behöva.
Även om man kan foga ett utrymme med en enkel svamp och spann, så tycker jag att man skall satsa på en riktig fogbalja med ändamålsenliga torkbrädor om utrymmet kräver detta. Gummihandskar är att rekomendera, då fogen är väldigt uttorkande på huden.
Det behövs även här en visp, murslev och murarhink. En fogbräda att dra på fogen med, dessa finns i olika utföranden och storlekar, men den mindre varianten som visas på bilderna nedan klarar man sig långt med.
Fog finns att tillgå från mängder av tillverkare, kvaliten kan skifta och även användningsområdet. Till väggar använder man sig generellt sett av en kakelfog, till golv använder man sig av en klinkerfog. Vad som skiljer dessa åt är styrkan i fogen, en klinkerfog skall man kunna gå på, och den skall även i dom fall värmegolv används klara påfrestningarna som då uppkommer. Till trappor utomhus ska man använda en fog som klarar minusgrader etc etc. Vissa kakelfogar kan användas även på golv om det uppges på förpackningen. Som i fallet med fixet “Fästmassan” så finns det även här en uppsjö med olika fogar och fabrikat att välja mellan.
Fogen skall blandas till enligt anvisning på förpackningen med ett uns av fingertoppskänsla. Är det väldigt varmt och underlaget är starkt sugande så kan man tulla lite på vattenmängden och göra fogen lite lösare än vad som uppges. Detta underlättar avtorkningen då fogen inte bränner så snabbt. Jag säger detta med risk för kritik, då man egentligen skall följa anvisningarna om tillförd vattenmängd. Vad man däremot inte skall göra är att tillföra vatten i ett senare skede när fogen håller på att härda, gör man detta så riskerar man att döda fogen med försämrad hållfasthet som följd.
Olika fogar bränner olika snabbt. Som exempel kan jag nämna att med Kiiltos Pro väggfog kan jag dra på en hel vägg för att sedan pusta ut lite, därefter torkar jag lugnt och metodiskt av hela ytan, och påbörjar sedan nästa vägg. Detta sättet att arbeta på är skonsamt för kroppen, och därför är LIP väggfog min absoluta favorit. . Fördelen med LIP väggfog är att resultatet blir bra, fogen blir tät och fin.
Man bör prova sig fram med små ytor innan man blir övermodig. bränner fogen fast innan man hunnit forma fogarna harman förstört hela plattsättningen.
När samtliga väggar är fogade och avtorkade första gången, då byter man vatten i fogbaljan och rengör svampar och eventuella torkbrädor. Sedan är det dags för den sista avtorkningen. Anledningen till att man torkar av ytorna ytterligare en gång är för att avaktivera fogdammet och för att få bort strimmor av smutsigt vatten. Fogen är i detta läget redan så pass hård att den är svår att forma, därför är det viktigt att man ser till att man formar fogen snyggt och är nogrann vid den första avtorkningen. Vid denna sista avtorkning skall man se till att endast torka av på ett håll, man skall alltså inte gnugga fram och tillbaka, gör man det så flyttar man bara dammet fram och tillbaka. Tänk på att rengöra svampen/torkbrädan ofta i detta skedet. Skulle man nu inte torka av ytorna denna andra gång, då är risken stor att man får ta fram saltsyran dagen efter
När skall man börja torka av golvet? är man för tidig då gröper man ur fogarna, är man för sen då bränner fogen fast. Olika fogar har olika egenskaper. Temperatur och ventilation spelar en stor roll i sammanhanget, samt vilken konsistens man har på fogen när man påbörjar fogningen. Är man osäker kan man jobba med mindre ytor.
Efter det att man anser sig klar med hörnen och nederkanter på väggar börjar man torka av och forma fogarna, även nu är det diagonal avtorkning som gäller. Försök att tänka på var ni har knän och fötter, så att inte dom mjuka fogarna tar stryk. Om riktigt små plattor har använts så är det ofrånkomligt att man trampar sönder fogen här och där. Som i fallet med väggarna så är det bara att laga i skadorna och torka vidare.
Mörka golvplattor rekomenderas att man torkar av tre gånger. Är man inarbetad på klinkerfogen som man jobbar med då vet man när det är dags att påbörja första avtorkningen, men handlar det om en produkt man sällan eller aldrig tidigare har arbetat med, då måste man känna sig fram lite. Till och med kan det vara så att man i detta fallet kan påbörja första avtorkningen lite tidigare än vad som känns rätt. Risken är om man inte känner fogens egenskaper att den bränner fast i plattan om man väntar för länge.
Andra avtorkningen påbörjas när vattnet uppe på plattorna har torkat i hela utrymmet. Tänk på att byta vatten och rengöra svampar mellan varje avtorkning.
Det finns risk för att man får sina fogar flammiga eller för ljusa om man använder för mycket vatten, eller om man påbörjar avtorkningen för tidigt. Detta gäller både golv och vägg, men problematiken är större gällande golvet, då den fogen oftast är mörkare från början. Händer detta så har man helt enkelt sköljt bort färgpigmentet i fogen.
Övning ger färdighet. Prova er fram på mindre ytor, eller på ställen där det inte är katastrof om ni misslyckas. Byggandet av ett badrum kostar mycket pengar, oavsett om man gör det själv eller hyr in en plattsättare. Jag har blivit bedrövad när jag sett hur en del badrum ser ut. Både gällande badrum som byggts av hantverkare och badrum som byggts av privatpersoner. Har sett badrum gjorda av bekanta med ett häpnadsväckande bra resultat om man är noggrann o följer regelverken.
Dagen efter man har fogat sitt utrymme, så är ytorna täckta av ett fint lager damm. Detta damm torkar man av innan man monterar inredningen. Man kan använda sig av en lätt fuktad trasa eller trassel för att sedan torka av ytorna på samma sätt som man utförde den andra avtorkningen. Alltså i en riktning utan att gnida dammet fram och tillbaka. Trasan skall rengöras ofta, och behandligen upprepas några gånger. Låt ytorna torka ordentligt och dra sedan med fingret på golv och väggar, finns det damm kvar så är det bara att torka vidare. Använd inte rengöringsmedel i någon som helst form dom första två veckorna, endast vatten skall finnas på trasan. Fogarnas färgpigment är känsligt den första tiden innan allt är genomhärdat.
Efter två veckor så kan i princip vad som helst användas till rengöringen.