Golvvärme

ELEKTRISK GOLVVÄRME – INFORMATION OM ELVÄRME FÖR GOLV

Skånska Bad har jobbat med golvvärme i flera år och har fått många frågor angående vattenburen golvvärme kontra elektrisk golvvärme eller om man ska ha golvvärme över huvud taget. Denna sida är ett försök att rätta ut några av frågetecken om golvvärme med inriktning på elektrisk golvvärme. Hittar Ni inte frågorna och svaren så e-posta eller ring så svarar vi gärna på alla era frågor.

Effektivast och skönt när golvet är varmt.

golvvarme1golvvarme2Golvvärme är det mest effektiva sättet att värma upp ett rum på, eftersom värme stiger. Det innebär att du inte behöver speciellt hög värme i golvet för att få en behaglig rumstemperatur. 2 till 3°C över önskad rumstemperatur räcker om ditt rum är välisolerat. Det innebär både ekonomi och komfort. Du slipper radiatorer, som är i vägen när du möblerar. En radiator, som oftast placeras under fönstret, kan också skapa golvdrag. Värmen stiger från radiatorn och passerar taket där den högsta temperaturen uppnås. På vägen ner kyls luften av och du får ett svagt golvdrag med en temperatur på ca 18°C. Det brukar kännas om benen när du sitter stilla en stund.

Jämn golvtemperatur.

Klinker och granitkeramik som beklädnadsmaterial är det mest effektiva och ekonomiska när det gäller golvvärme. Klinkerplattor på golvet inklusive spackel, fix och fog blir som en kakelugn över hela golvet. Värmen ackumuleras och du får en jämn skön temperatur över hela

ytan. Idag säljs nästan inga klinkergolv utan golvvärme. Det finns även elektrisk golvvärme till parkett, laminat och trägolv. Också kallat som parkettvärme. Du kan få en skräddarsydd lösning till varje enskilt rum. Från den minsta toalett till den största kontorsmiljö.

Frågor och svar om elektrisk golvvärme. FAQ.

Är det svårt att installera golvvärmen?

Den elektriska golvvärmen kräver behörig elektriker enligt lag. Flytspackling och klinkerläggning i samband med golvvärme är ett hantverk och skall utföras av fackman i våtutrymme.

Är det mycket underhåll med elgolvvärme?

Golvvärme är till skillnad från andra värmesystem helt underhållsfritt. Garantin är upp till 15 år på den elektriska golvvärmen, men golvvärmen ligger som regel lika länge som ditt golv om det inte skadas fysiskt genom borrning etc.

Vattenburen golvvärme eller el golvvärme?

En bra fråga är varför det inte lönar sig att ha vattenburen govvärme kontra elektrisk golvvärme på ytor mindre än 15 kvadrat är följande.
Kostnaden för ett elektriskt golvvärmekit är mycket mindre än ett vattenburet system. Det kan skilja upp till 70% i pris.
För elektriskt system behövs elektriker (som oftast har lägre timtaxa än rörmokare).
För vattenburet system behövs rörmokare och elektriker (för pumpen).
Det går cirka 100% mer flytspackel med vattenburen golvvärme mot elektrisk golvvärme.

Om man har ex 4kvm golvyta, vilken värmekabel ska man välja?

100-watt per kvadrat är ett bra tummått, sen kan man lägga kabeln tätare och glesare. Ju tätare kabeln ligger desto snabbare värms ytan upp.

Kan man lägga elgolvvärmen inne i duschen, alltså vid golvbrunnen där man stå och duschar?

Ja och nej. Om du använder ytan även när du inte duschar så bör du lägga i duschen, annars så värms golvytan snabbt upp av vattnet så man behöver inte lägga golvvärmekabeln vid golvbrunnen.

Vad är skillnaden mellan elektrisk löskabel och kabelmatta / värmematta?

Värmemattan har en fast bredd på 50 cm och används oftast i vanliga rum. Mattornas effekt kan inte ändras då de sitter fast i mattan samt är krångliga att använda i badrum. Det är samma kabel som löskabeln. Löskabeln är flexibel. De passar i alla rum och är en typisk alternativ för gör-det-självaren som vill spara pengar på sitt värmegolv (löskabeln är billigare) och har tid att installera kabeln själv – kom ihåg att en behörig elinstallatör måste inkoppla kabeln för garantin.

Kan man förkorta / klippa av värmekabeln?

Nej, de olika värmekablar är särskilt anpassade för ett antal watt per m². Om du klipper kabeln, kommer värdet att förändras avsevärt, vilket kan få kabeln att bränna i värsta fall. Om det uppstår en mindre skada eller att kabeln är avskuren av misstag så kontakta fabriken eller återförsäljare för att få ett reparationskit.

Varför ska man vänta 28 dagar för att sätta på golvvärmen?

Det är viktigt att värmekabeln är helt täckt med fiberarmerat flytspackel. Om du slår på värme innan det är torrt, kan det bildas luftfickor. Det kan senare påverka kabelns livstid. Det fiberarmerade flytspacklet tar ca. 28 dagar för att torka/härda helt. Härdning kräver fukt, så om du sätter på värmen förlorar spacklet fukt och processen stoppas. Det finns då en risk att ditt kakel kan lossna.

Är värmekabeln ansluten till jord?

Det ska finnas en jordledning i kabeln, som ses som en vriden skärm, denna måste anslutas till jorden.

Hur många meter golvvärmekabel kan jag ansluta till en termostat?

Det beror på antalet watt, max 3.680 Watt eller mer om en kontaktor är installerad. Kontakta en elektriker om detta.

Varför ska jag använda 150 W / m² i ett litet badrum?

Med våra lösningar på golvvärme, är det inte nödvändigt att använda andra former av värme. I ett litet badrum, där det finns t ex dusch, toalett och handfat, ger golvet där kabeln ligger för lite för att ge en tillfredsställande uppvärmning. Därför är det en bra idé att montera flera watt per. meter, vilket ger dig en bekväm värmekälla.

Vad kostar en kvadrat golvvärme i drift per år?

Det här exemplet har några grundläggande saker:

Välisolerat hus. Alltså så går golvvärmen uppåt.
Elpriset inkl alla avgifter är satt till 1,21kr/kWh.
Förbrukning per kvadratmeter är 80kW/år
Pris för uppvärming/driftskostnaden av 1 kvadratmeter per år är då =

80kW/kvadratmeter/år x elpriset x 1 kvadratmeter =
80 x 1,21 x 1 = 97kr. Avrundat uppåt 100kr.

1 kvadratmeter elektrisk golvvärme kostar alltså ca 100kr per kvadratmeter och år.
Det är detta som gör att vattenburen golvvärme inte lönar sig på mindre ytor.

Är 100 W / m² tillräckligt för att värma upp mitt rum?

Det fungerar i regel om rummet är normalt isolerat. För dåligt isolerade utrymmen rekommenderas det 150 W / m².

Hur lång tid tar det för golvvärmen för att värma upp golvet?

Normalt skulle det ta ca. 30 min tills du kan känna värmen.

Vem får koppla in en golvvärmekabel?

Observera att endast en behörig elinstallatör får installera värmekabel eller värmefolie.

Hur varm är kabeln?

Kabeln kontrolleras av en termostat med en absolut max. temperatur, som du kan välja. Vid normal drift till en traditionell värmekabel är den ca. 45 grader.

Hur lång garanti har systemet?

Vi har 10 års garanti på värmekablar, men erfarenhetsmässigt håller kablar alltid mycket längre. Vi säger normalt att värmekabeln håller lika länge golvet håller.

Hur många watt är 16 A?

3680 Watt (Volt x Ampere = Watt.).

Vad är Ohm?

Ohm är ett uttryck för motstånd.

Vilka godkännanden finns för golvvärmeprodukter?

Vi har VDE godkännande, vilket är en erkänd europeisk standard.

Renovera ditt badrum med Skånska Bad

Installerat o klart priser med gratis hembesök o badrumsritning i 3D

Besök din Bad o värmebutik med El o Vvs service

Skånska Bad…. Utställningsbutiken vid Väla